top of page

Black River Run

- 100 miles / 160km

For 2 uker siden gjennomførte Team Ronhill løper Morten Auset "Black River Run” i Sverige. Det var hans første 100 miles løp.

100 miles (160,9 km)er en av de klassiske ultra løp distansene og er for mange ultra løpere et viktig mål å gjennomføre.

Black River Run i Västerås, Sverige, ble avhold for 5. gang og går i en rundløype langs elven«Svartån»,. Rundløypen 16 km og må løpes 10 ganger. Black River Run 100 miles er en del av en serie (The Swedish 100 miles challenge) på 4 ulike 100 miles løp som går gjennem hele året.

Västerås ligger 100km vest for Stockholm. Den gamle viking-byen er mest kjent for sitt elveutløp, de gamle el tubiner og det 160km lange ultraløp. Black River Run har også litt mere mosjonist vennlige distanser som 32km, maraton og 80km.

For Team Ronhill løper Morten Auset har sesongen til nå vært en blanding av positive og negative resultater. Årets første store mål, NM 100km i Bergen, gikk ikke som forventet. En belastningsskade gjorde at han måtte bryte. Birken Ultra (60km) ble derimot en positiv opplevelse med en 5. plass og etter sommerferien ble det til seier i det tøffe Meråker Challenge (70km).

Nå 700km fra hjemmet i Trondheim, midt i Sverige venter der en kjempe utfordring. Morten er vant med å trene 100-150km hver uke, men 160km blir uten sammenligning den tøffeste økt så langt i år. Treningen igjennom sesongen er forholdsvis stabil. Dog øker Morten distanse og intensitet et par måneder i forkant av viktige konkurranser for så å trappe ned et par uker før.

De første 4 km av løypen går på teknisk sti. Resten er relativ flatt, men med et par bakker mot slutten av rundløypen. Underlaget er grus og asfalt.

Starten på løpet gikk kl. 10.00 med perfekte værforhold. Det ble imidlertid nesten for varmt noen timer midt på dagen. Etter kl. 17.30 var det obligatorisk å benytte hodelykt. Siste mann i mål brukte nesten 28 timer.

Ifølge Morten Auset var stemningen langs løypen topp "i alle fall så lenge det var lyst, etter mørkets frembrudd var det stort sett arrangøren sine hjelpere man traff på, men de gjorde en super innsats på de oppsatte drikkestasjonene"

En tilskuer som så ultraløp for første gang, kommenterte følgende i løpet av natten "Å følge et ultraløp er som å se en bilkrasj i slow-motion".

Kroppens kaloriforbruk på et 160 km løp er formidabel. Morten kan, etter målgang, fortelle at han har forbrent mellom 8.000 og 9.000 kalorier.

Hvordan klarer man å få tilsvarende mengde i seg mens man løper? "Det er jo en mengde som man ikke klarer å erstatte underveis, men man må prøve å fylle på mest mulig. På dette løpet tror jeg det gikk ca 12 SQUEEZY gel av forskjellige slag, 5-6 bananer, pasta og ris fra arrangøren, og ett par sjokolader mot slutten"
Hvadmed drikke? "Mengde drikke er litt vanskelig å holde kontroll på, men det går nok rundt en 7-8 liter totalt. Stort sett sportsdrikk fra SQUEEZY, med innslag av vann, cola og litt koffeindrikk mot slutten"

Hva er det tøffeste med å løpe 100 miles?
"Det mentale begynner å bli ganske tøft etter rundt 10 timer med løping, i tillegg begynner det jo å bli vondt diverse plasser. For min del er det tøffeste å fortsette å presse fart ut av beina de siste 50 km, når musklene og hodet protesterer, og bare vil sette seg ned."

Det er lett å forstå at det krever stor mental styrke å løpe sammenhengende i så mange timer, men hva tenker en Ultra løper på i time etter time. Ifølge Morten Auset så forsøker man de første 4-5 timer å finne noen å løpe med, da går det an å prate litt. Etter dette kommer flere perioder med opp-og nedturer. "Jeg tenker veldig lite når jeg løper konkurranser. Tankene mine dreier seg stort sett rundt å fortelle kroppen og beina at de skal fortsette å løpe, samme hvor vondt det gjør"  sier Morten om det å løpe etter å ha vært i gang i 10 timer.

Hva skjer i hodet de siste timene av et 160km løp? "De siste timene er vel nesten de greieste. Når man forstår at man klarer det, og snart er i mål".

Morten Auset lå lenge an til å komme på pallen, men det ble til en 4. plass i debuten på tiden 17 timer 24 minutter og 49 sekunder, bare 10 min. fra 3. plassen. Vinner ble Johnny Hällneby på tiden 16:39:14. Lena Jakobsson vant kvinneklassen på tiden 18:47:22.
Morten Auset sin debut tid på 100 miles går direkte inn på Ultra løpenes «adelskalender» som 6. beste tid i norsk ultra løps historie.

Men klarer man å løpe 160 km taktisk i forholdt til plassering? "Jeg visste jeg lå langt fremme i løpet, men ikke nøyaktig plassering hele tiden. Bruker ikke å tenke på plassering før mot slutten av et løp. Visste jeg var nr 5 med ett par runder igjen, og trodde jeg fortsatt var nr 5 da jeg gikk i mål. Min strategi var å holde min egen fart og konsentrere meg om den. Om det kommer noen bakfra med høyere fart, betyr det lite. Om det er på siste runde stiller det seg litt annerledes".

Hva er det første man som ultra løper gjør etter målgang? "Nyter følelsen, er det gode svaret. Det kjedelige er Skifter tøy og får i seg mat og drikke".

Morten Auset har allerede løpt en del tøffe ultra løp i år og nå venter sesongens kanskje viktigeste løp, Bislett 24 timer i november. Men hvor mange ganger i året er det fysisk og mentalt mulig å utsette seg selv for slike belastninger som et ultra løp er?
"Det er ett veldig godt spørsmål. Ettersom det var mitt første 100 miles, vet jeg ennå ikke hvor lang tid jeg bruker på å restituere meg. Det er jo også veldig avhengig av belastingen man løper på. Hadde jeg løpt rolig bare for å fullføre, hadde jeg nok vært klar mye tidligere enn når det blir «gitt gass» hele veien." "
Men jeg skal være klar til Bislett24. Jeg tror nok jeg kan «klare» flere så lange løp i året, så lenge det er ett par måneder mellom løpene for skikkelig restitusjon før man setter i gang med en ny treningsperiode mot nytt løp". Sier Morten og ligner på en som liker det.

Morten, hvilke 3 råd kan du gi videre til andre somr vil utfordre seg selv på 100 miles? "Ha gode lange treningsturer. Man klarer ikke trene så lange distanser, men treningsturer opp mot 50 km bør det være noen av på forhånd. Vær mentalt forberedt på at det kommer til å gjøre vondt, og at det vil dukke opp problemer som man aldri hadde sett for seg på forhånd. Men glem heller ikke at når løpene blir så lange, har man god tid å rette opp problemene på. Så ta tak i dem med en gang. På løpsdagen, stol på den jobben som er gjort på forhånd, og smil og nyt reisen, så går resten av seg selv".

Det venter helt sikkert Morten Auset og Team Ronhill MANGE løp neste år, men om Morten bare skulle velge 1 løp neste sesong. Hvilket vil det da være?
"Om jeg fikk bare fikk velge ett løp neste år, og hadde fått en startplass til dette, hadde det blitt Spartathlon, 246 km fra Aten til Sparta".

Vi gratulerer Morten med sin flotte debut på 100 miles og ønsker han og heee Team Ronhill laget lykke til videre i sesongen. Vi gleder oss til å følge Bislett 24 timers løpet i november!

Du kan lese om hele Team Ronhill her og følge nyheter på våres Facebook eller Instagram.