top of page

På rekord jakt?

2017 er året for maraton pers!

Av Kasper Hesselbjerg i samarbeid med rekordjagt.dk
 

Maraton distansen legger i Ronhill sin dna, derfor vil vi igjennom vinteren sette fokus på den klassiske distansen.


Jeg er nokk ikke den eneste der har planer om å bruke vinteren på å bygge opp grunnformen til å lage en skikkelig maraton pers i 2017. Målet mitt er sub 3 timer, det er en dele raskere enn de 3:21:10 som stoppeklokken sagde etter Frankfurt Maraton for 2 år siden.

Men hva skal til for å perse på maraton? Listen er lang, men en rask løype er en lett måte å hjelpe seg selv på.

I samarbeide med nettsiden www.rekordjagt.dk vil vi senere komme inn på treningen til en maraton og allerede nå kan du lese vår "tips & triks" til Bergen City Maraton.

Der finnes mange maraton løp i Norge og i utlandet, men hvordan finner man den raskeste?

 

Rekordjagt.dk har valgt å analysere nogen av de største løp og raskeste løyper i Europa.
 

Hvordan måler man om en maraton er rask?
Der er ikke nogen klar statistisk målemetode som med 100% sikkerhet kan fortelle hvilken løype der er absolutt den raskeste i Europa. Denne liste er basert på personlige erfaringer og deltaker statistikk fra 2014, der vil alltid være personlige meninger til «Hva en rask løype er» og hvilken temperatur der er den perfekte løpetemperatur.

 

Men alle kan bli enige om at en rask maraton løype må være så flat som mulig, værforhold til det perfekte løp må være 9-12c, vindstille og gjerne overskyet.
Deretter er det en fordel med jevnt underlag, brede veier, få sving, mange deltakere (uten det bli for mange) og flinke fartsholdere.

 

Rekordjagt.dk sin strategi for å finne de raskeste løyper var å legge sammen ovenstående data og på den måte finne de beste løpene. Men etter å ha talt sving, analysert høydeprofil og sjekket værdata fant de ut at mye data var upresise.
Da var annen løsning var å sjekke resultater og analysere deltaker tempo, dette ble gjort på Europas 30 raskeste løp!

 

Problemet er at de største maratonløp har råd til å betale de beste løperne og dermed vil disse løp ha de raskeste tider, for å komme utenom denne problemstilling har rekordjagt.dk supplert med "super mosjonistene", de som var i stand til å løpe under 3 timer. Dette er, som skrevet øverst, ikke nogen 100% sikker vitenskapelig undersøkelse, men det gir et bra bilde av løpene.
 

Nå kjenner dere bakgrunnen for rekordjagt.dk sin analyse, her er deres topp 30 liste:
 

 

 

 

 

 

10 konklusjoner fra topp 30 listen


1. Hvorfor er ikke norske løp med på listen?
Denne liste er laget av rekordjagt.dk (dansk nettside), Norge har ikke mange maratonløp som kan betegnes som "raske", Oslo Maraton har mange deltakere og en, etter norske vilkår, flat løype, Holmestrand Marathon skulle ha en rask løype og bra deltaker antall.
For Danmark ser statistikken for de 2 største løpene slik ut:

 

Danmark:
HCA Marathon (Odense): Top 10 menn: 2:14:36. Top 10 kvinner: 2:42:12. Antal løpere under 3 timer 2013: 40, i procent: 3,0 %.

 

CPH marathon (København): Top 10 menn: 2:17:20. Top 10 kvinner: 2:38:36. Antal løpere under 3 timer 2013: 294, i procent 3,2 % – ville være nokk til å ta 30. pladsen foran Warzawa!
 

2. De største maratonløp legger som ventet i topp i forhold til deltaker statistikken.

Men hvis man utelukkende fokuserer på løypen så er Frankfurt (1) og de 3 nederlandske løp Rotterdam (4), Amsterdam (5) og Eindhoven (6) et godt bud på de raskeste løyper.
 

3) Liste bare med "supermosjonister"?

Hvis man i statistikken bare tar med antallet av sub 3 timer løpene samt % av sub 3 timer løpene i forhold til det samlet antall løpere, da vil topp 10 ”supermosjonistlisten” se slik ut:
1. Frankfurt
2. Valencia
3. Torino
4. Berlin
5. Barcelona
6. Eindhoven
7. London
8. München
9. Zürich
10. Amsterdam


Hva kan disse lister brukes til? Det beviser at der finnes andre raske løp i Europa enn de klassiske som nordmenn drar til (Berlin, Hamburg, Paris og København) . København klarer seg egentlig veldig bra på ”supermosjonistlisten” som 22. plass  (hvis jeg kan få lov å gjøre litt reklame for min ”hjemmebane”).


Valencia Marathon kan bli det «nye Frankfurt», altså et mellomstort maraton, der vil trekke en del topp løpere (hvis økonomien er til det), løypen er rask og forholdene bra!
 

4. Topp 10? Selv om München har det klart dårligste herrefelt (eneste løp hvor topp 10 for menn er nesten på nivå med topp 10 kvinner i London Marathon), klarer løpet seg bra i forholdt til sub 3 timer løperne. Dette understreker at det er viktig ikke bare å se på topp 10 plasseringer når man skal vurdere om en løype er rask.
 

5. Deltaker antal: Da langt flere mosjonsløpere (+4 timer) deltar i de store løp (Paris, London, Berlin) blir den relative prosent av sub 3 timer løperne mindre i disse løp, til gjengjeld stiger andelen av løpere der løper under 3 timer i disse løp. Med 4,0% sub 3 timer løpere er Berlin det raskeste etterfulgt av London.


6. Italia vs Nederland: Alle 3 italienske løp har bedre kvinnefelter enn herrefelter, mens det er omvendt for Nederland.


7) Hvor er Tiberias (18)? spør du kanskje? Det er du ikke den eneste som har gjort! Tiberias Marathon er i Israel. Løypen går 200m under havets overflate og er dermed den lavest leggende maraton løype i verden.


8) Selv om Stockholm er en relativ flat løype – er der stor mulighet for varmt vær, jakter du en rask tid er det en sjanse å ta.


9) Endring av løyper: Flere af løpene bl.a. Stockholm, Enchede, og München er løypene ændret underveis i deres historie. Da har der bare blitt brukt tider fra seneste løp.


10) Rekordjagt.dk har brukt ekstremt mye tid på denne liste, nogen løyper kan ha blitt endret siden, det samme kan dato for løpet (= bedre eller dårligere værforhold) og løpet kan naturligvis også har gjennomgått en utvikling i negativ eller positiv retning med hensyn til deltaker antal og størrelsen på elitefeltet.


Hva med resten av verden?
…Der er masser av raske løyper i resten av verden!

 

Her er 5 raske: Chicago, Boston, Dubai, Otsu i Japan, og Beijing!
 

Du kan også lese om vår opplevelse i Sri Lanka Marathon eller vår tips til Bergen City Maraton.

Følg Rekordjagt.dk på nett eller Facebook
bottom of page