Den Danske Viking
Stefan Due Schmidt, inline og is skater
Oslo Speedskaters treffer 18 år gamle Stefan Due Schmidt til Danmarks Mesterskapet i Inline Speedskating. Stefan er smilende og avslappet, vanskeligt å se at der er tale om et kjempe stort idettstalent der om få timer skal starte sit 10. Danske Mesterskap.
Stefan har vært vant til å være blandt verdenseliten i ungdsomsårerne i Inline Speedskating, fremover gjælder det senior klassen.
Stefan er oppvokst i København og startet som barn på rulleskøyter med å utfordre seg selv på ramperne i København. Da han var 8 år startet han i Vesterbro Rulleskøjte Klub (VRK) og da begynte det å gå fort, i mere enn en forstann. Han satte aldrig de store målsetninger, viktigst var det at treningen var gøy og sammen med andre. Det er fortsat en av Stefan Due Schmidt treningsmantraer, det må være gøy!
Stefan kommer ut av en "gyllen" dansk inline ungdom, fra en periode hvor mange talenter, klubber og treningsbetingelser blomstret. Stefan har i ungdoms årerne vunnet adskillelige løp og Danmarks Mesterskaper og hele 8 EM medaljer (herav 2 gull, bla. i marathon) samt en 4. plass til VM (point løp).
For en ung person med så mange flotte resultater kunne det være vanskelig og plukke
frem et enkelt minne om det største, men Stefan Due Schmidt er ikke tvivl, EM gullet på marathon i 2011, Stefan husker det tydeligt "Min lag kammerat Viktor Thorup og jeg var blandt favorittene i feltet. Vi jobbet fantastisk sammen og byttet på å angripe igjen og igjen, lange brudd og korte brudd, som de store nasjoner (Frankrike, Nederland, Italia og Belgia) måtte jobbe konstant for å hente inn. Mot slutten valgte jeg å åpne tidligere enn nogen ventet, jeg fant frem de siste kreftene (de som altidd finnes helt inne bagerst) og holdt hele veien til mål og til en EM tittel".
Den unge mann elsker sporten, "Det er kombinasjonen av mange ting" forteller han, "Du må ha styrke og bra teknikk, men det krever også utholdenhet og taktikks forståelse, eller erfaring, du jobber alene og som lag og du må være frekk og behendig..... og så er der skikkelig mange lekre latino babes til VM", det siste siges med et smil som kom det fra en person der vet hvad han snakker om.
Stefan sin sommersæson er vanskelig å tilrettelegge, han har nemlig også vist fantastisk flotte resultater som lengdeløper på is de siste årerne og derfor bør hans inline sæson planlegges så han ikke brenner ut før is sæsonen starter. De flotte resltater på is skal ses i lyset av at han først riktig startet i 2009, boende i en by uten riktig vinter (København), i et land uten tradisjon for vintersport og med bare 1 bane som klubben (HLF72) i perioder har vanskeligt å holde kjørende med bra is.
Men vår/sommer er Stefan fullblods inline speedskater og med store målsetninger må treningen nøye tilpasses:
-
Inline: Ca. 8 timer ugentligt, 3-4 økter på 200m bane og resten på 400m bane (toppfart og utholdenhet). Altid med fokus på teknikken.
-
Plyo og Styrke: 3-5 timer ugentligt, 2 av øktene før skolestart
-
Sykling: 5-7 timer, 1 lang treningsøkt, resten er transport til og fra trening/skole.
-
Løp: 1 økt på ca. 10km. for å trene utholdenhet på en annen måte.
-
Short Track (is): 2 timer hver andre uke i Malmø (Sverige).
-
Annet:Yoga og tøying - skadesforbyggende trening
Stefan kjører for Team Powerslide sitt juniorlag, et lag bestående av nogle av de beste unge skatere i verden. Powerslide stiller utstyr til rådighet for Stefan og btaler også andre utgifter i forbinnelse med trening og løp. Stefan har prøvd forskjellige typer klinger og støvler, men er veldig glad for det han bruker nå, en custom (formstøpt) "Powerslide Triple x2" med "XXX" klinge og "Matter G13/MaxG" 110mm hjul.
Det store spørgsmål som mange i Norge sikkert lurer på, hvordan kommer en dansker igang med å gå lengdeløp skøyter? "Det startet ute på HLF72 (Danmarks eneste lengdeløps klubb, København) sitt anlegg, ikke verdens raskeste is, men det var den eneste long track isbane i Danmark" smiler Stefan. "Cathrine Grage og Oliver Sundberg, som jeg kjente fra VRK, trente derute og jeg synes det var gøy å gjøre noget annet på vinteren enn blott å trene inline innendørs" husker han. Cathrine Grage (OL deltaker) og Oliver Sundberg (World Cup deltaker) var de første danskere på isen etter den historiske Kurt Stille, som den eldre generasjon av skøyteglade normenn sikkert husker. For Stefan Due Schmidt var første konkurrance i 2009 i Malmø (Sverige).
På isen har Stefan Due Schmidt vist imponerende fremgang, han har kvalifisert seg til alle distancer i Junior World Cup, alle distancer (untatt 500m) til Junior VM, kvalifikasjon til Senior World Cup (5.000m) og kvalifikasjon til Allround EM.
Stefan sine personlige rekorder:
-
500m: 38,54
-
1000m: 1.14,47
-
1500m: 1.52,69
-
3000m: 3.57,38
-
5000m: 6.45,35
Målsetningene på isen er store "Jeg vil til OL" siger Stefan og ligner en som ikke er i tvivl, "målet er OL i 2014, men det er tøfft, hvis det skulle glippe bliver det i 2018", men den unge dansker har mange andre mål på is skøytene, "Hvis ikke jeg rekker OL i 2014, drømmer jeg om en podie plass til lengde løp Junior VM".
Men hvad teller høyst hos den unge dansker, asfalt eller is? Her kommer tvivlen frem i ansiktet på Stefan "Altså, å få lov å deltake i et OL er stort og det er bare muligt på isen da inline ikke er på OL programmet ennå, men jeg vil veldig gjerne slutte min inline junior tid av med et flott resultat til Inline Junior VM i starten av august".
Hvis alle målsetninger skal lykkes, asfalt og is, så krever det at alle treningstimer tilrettelegges så den unge top atlet ikk brenner ut før året har gått, men på den annen side kan komme inn i is sæsonen i bra form.
Stefan sin trener, Jesper Carlson (trener for inline og is landslag) er ikke i tvivl om at Stefan har den rette holdning til å komme langt "Der er ingen tvivl om at Stefan har talentet for inline og is, men viktigst av alt så har Stefan viljen til å ville lykkes og det er det viktigste talent en atlet kan have". Skøyter og is er forholdsvis nytt for landstreneren som selv kommer fra inline sporten, men han er rask til å lære og landslaget i Danmark har en bra samling av specialister rundt seg og lager bla. felles treninger med is løpere fra Sverige og Finland. "Hvilke resultater kan Stefan og det danske landslag på is kan oppnå i fremtiden er vanskeligt å spå om, men vi lærer hele tiden og målet er at vi til OL i 2018 står klar med et stort og sterkt landslag på is" Jesper Carlson siger den siste setning med sikker overbevisning.
Stefan tror helt sikkert at det er muligt å være med i den europæiske topp, båd på asfalt og is og i samme sæson. "Jeg har sett det blandt mange av de beste på inline, Bart Swings, Alexis Contin, Michel & Ronald Mulder, Koen Verweij og mange flere" sier Stefan avslappet.
Stefan blir bakket opp av sin trener i denne sak "der er slet ingen tvivl, Michel Mulder gjorde det i 2012, blev verdensmester i is og inline. Men oppskriften på hvordan man lykkes er der ikke mange der har knekket enda, men det er en av de ting vi jobber mest med i Danmark, vi har så mange talentfulle unge inlineskatere, dem får vi også å se på isen. Jesper Carlson slutter interviewet med et kort råd til å lykkes som atlet "alsidghet, alsidighet, alsidighet... ellers går man i stå som menneske og sportsutøver".
Stefan får sponsor hjælp av "Sticks´n´Sushi", "De har vært en trofast støtte og betalt alt mit utstyr til is sæsonen" sier han med glede i stemmen, men også de nasjonale og internasjonale skøyte unioner har dekket mange av rejse og løps utgifter.
Som tidligere nevnt baserer Stefan mye av sin trening på at det må være gøy og spendende "Ellers holder man ikke i lengden" som han siger. Han tror på at alsidighet i treningen er viktig, hans råd til unge norske is skøyteløpere som er redd for å kaste seg ut i inline konkurrancer og "double push" teknikk er "Alsidighet er viktigt, jeg tror ikke man bliver en flinkere skøyteløper hvis man i 6-7 mdr. bare sitter på en sykkel eller lager diverse skøyte imitasjoner. Inline minner om skøyter, derfor funker det..... men viktigst av alt, man må ha det gøy mens man gjør det" igjen smiler Stefan Due Schmidt og ligner en som mener det........ helt alvorligt.