top of page

     Sutton Atkins

Den store skater, den store trener

Profesjonell i USA, 4. plass i EM, 7. plass i VM, engelsk mester, dansk mester, landslagstrener, vinner av Berlin ½ marathon, europamester og verdensmester i  AK40 klassen…… Sutton Atkins har oppnådd mye men er langfra mett!
 

Sutton Atkins, eller ”Sooty” som han kalles,  ble født i Derby, England i 1971.

 

Sutton Atkins var 10 år gammel (1981) da han startet med ”side by side” rulleskøyter. Den høye lyshårede gutt dro med klassen sin til ”Rollerworld”, et rulleskøytediskotek i Derby. Han elsket  atmosfæren og han og kompissene dro til ”Rollerworld” 5- 6 ganger i uken og storkoste seg i selskap med venner og  jenter i 3-4 timer  i strekk. ”Vi gjorde alt det barn og unge i våres alder gjored, lekte, spilte spill, sang sanger, snakket med jenter og kjørte på rulleskøyter”  husker  Sooty.  Av og til avholdte ”Rollerworld” ”fun-races” hvor man kunne vinne fribilletter til rullediskoteket.  Allerede dengang viste Sutton Atkins noe av den vilje og det talent som senere skulle gi han så mye annerkjennelse i inlinesporten, ”Jeg begynte å vinne ”fun-race” i en alder av 13 år selv om jeg kjørte i klassen med 16-åringer”  forteller Sooty.

 

Da han var 17 år (1988) ble der avholdt et stevne  i ”Rollerworld”, den unge og 2 meter høye Sutton Atkins var vitne til løpene og var solgt med én gang, han husker fortsatt følelsen ”It was Cool!, tempoet var høyt, nivået høyt og der var all den action som en 17-åring drømmer om”. Sutton Atkins har altid vært kjent som en mann av handling, det hadde han også i seg som 17-åring, etter å ha sett løpene i ”Rollerworld” startet han en klubb med noen rulleskøytekompisser og 6 måneder senere startet de deres egen løpsserie i ”Rollerworld” og stilte til start i Engelske Mesterskap, det var da han fikk startnummer 33 som han fortsat kjører Engelsk Mesterskap med den dag i dag, et nummer som betyr masse for den høye engelskmann.  3 år etter debuten var klubben den største klubb i Storbritania.

 

Sutton Atkins lidenskap er å lære, han er alltid i forkant av de siste nye treningsøvelser og -utstyr, han er nysgjerrig og det var han også som ung. Han tok 2 universitetsutdannelser, ”Sports Science” og ”Teaching Physical Education”, men der han har lært mest er I hans nåværende jobb som sportslærer på ”Gerlev Idrettshøyskole” (Danmark). Spør man om hans bakgrunn så sier han selv ”Skating, skating and more skating”.

 

Hvis Sutton Atkins skulle beskrive sporten dengang han startet så sier han ”Sporten var liten, men utrolig intens”,  England hadde 2 ”banked tracks” (bane med dosering i svingene) og de fleste løp ble avholdt der, men et par ganger om året ble det også kjørt marathonløp på vei. Utstyret var det ikke den store ”rom-teknologi” over, Sooty husker hans første ”side by side” skøyter ”mitt første løp ble kjørt på et par fotballsko montert på et side by side understel med skateboard hjul” , løpene var rå og aggresive ”Det var tøft, jeg hadde ingen trener og måtte lære alt om trening, teknikk og taktikk selv, jeg gjorde  alt selv” husker Sooty.

 

Sutton Atkins reiste til USA for å studere og trene rulleskøyter i 1995. Det ble en periode som kom til å forandre den unge inline skater (”side by side” skøytene var nå byttet ut med inline). I USA lærte han alt om teknikk og strukturert trening. Han trente med de beste og kjørte løp mot de beste, selv beskriver han perioden slik: ”Da amerikanerne så meg tenkte de sikkert at den høye mannen burde spille basketball i stedet for å kjører på rulleskøyter, men det glemte de alt om da de så meg spille basketball! Jeg reiste mye mellom  USA og England da jeg fortsatt kjørte på  ”Team Hyper UK”, men jeg hadde også mange løp i USA hvor jeg kjørte på det legendariske ”Team Hyper World”, med store navne som Chad Hedrick, Derek Downing, Keith Turner og Scott Hiatt”. Sutton Atkins hadde flere perioder hvor han bodde hos sin lagkamerat, verdensmesteren (5.000m, Sidney 1995) Scott Hiatt.

 

Sutton Atkins beskriver den unge Chad Hedrick (senere 56 ganger verdensmester på inline og OL gullvinner på skøyter) som en gutt med mye energi. ”Chad var en utrolig atlet, men også en stor personlighet. Han var usedvanlig gøy å være sammen med, masser av jokes og alltid klar til å konkurrere i et eller annet”.

 

Det ble 2 år i USA, først i klubben ”SOS Speedteam, Pennsylvania” og senere i ”High Point Speed Club, North Carolina”.

 

Sutton Atkins kan se tilbake på en imponerende senior-karriere med 46 nasjonale mesterskaper i England (alt fra 300m til marathon), 7. plass i VM og hele 4 topp-10 plasseringer i VM i 1996, Sooty beskriver selv det slik: ”Jeg var super tent, jeg husker smerten i 10.000m point løpet, jeg sluttet som nummer 4 over streken (7. plass på point) på tiden 14min 25,6 sekunder, bare 0,3 sekund fra verdens rekorden. Løpet etter ble enda mere intenst, 20.000m utskillelse, jeg kjørte agressivt og angrep igjen og igjen, jeg sluttet på 8. plassen og alt gjorde vondt, men jeg var stolt, spesielt fordi mange kommenterte  min fremgang og spesielt min forbedrede eller ”amerikaniseret” teknikk, en ting jeg hadde jobbet mye med den vinteren”.

 

I EM blev det dessverre en lang samling av 4. plasser (5 i alt), flere av dem med 1 cm til bronsemedaljen, Sutton Atkins omtales som en av de beste skatere i Europa som ikke har vunnet EM medalje. Men i andre løp som ”Europa Cup” fikk den høye skateren flere bronsemedaljer og i ”Gross Gerau” ble det til 2. plass på 500m og sammenlagt enda en 4. plass. Suttons store problem var at han alltid var alene uten et lag, de andre nasjoner som USA, Frankrike og Italia hadde flere toppskatere og de beste trenerne, han er selv ærlig om det: ”Det var ikke umulig, det hendte at skatere fra små nasjoner fikk en medalje i ny og ne, men det krevde at man hadde flaks eller var utrolig talentfull, jeg hadde hverken flaks i mine løp og heller ikke begavet med et stort talent, jeg jobbet hardt og lærte sakte men sikkert, men det var ikke nok uten flaks”.

 

Sooty selv er ikke helt fornøyd  med sin senior-tid, ”Jeg oppnådde ikke det jeg ville, jeg gjorde det jeg kunne men for å være ærlig så manglet jeg i ungdoms-årerne en trener og en til å strukturere min trening, jeg føler faktisk at jeg er en bedre skater idag i en alder av 42 enn da jeg var 25, men det er klart, min trener har blitt bedre utdannet og har fått erfaring”. Sutton Atkins smiler, han er den dag i dag fortsatt sin egen trener, bare mye mer erfaren ”men jeg kjenner at jeg begynner å bli eldre, min kropp fungerer ikke like bra og derfor er jeg ikke like rask som i ´96”.

 

Men her må vi le litt av den store engelskmann, Sutton Aktins har i en høy alder oppnådd mere enn alle andre, han vant Berlin ½ marathon foran et stort felt av unge sterke skatere fra Tyskland, Nederland, Belgia og Danmark. Han har vunnet hele 14 Danmarks Mesterskaper i senior klassen (selv i en alder av +33 år), han er Europamester og Verdensmester i 2011 i AK40 klassen, det siste står som en stor opplevelse for Sutton Atkins ”Det var en stor personlig tilfredsstillelse og en mange-årig drøm å dra på seg den regnbuefargede t-shirt, også selvom om det var en ”old boys” VM t-shirt”  husker han.

 

Sutton Atkins flørt med Danmark startet i 1997, den danske klubb ”Aarhus 1900” ønsket å lage en workshop med en trener med et høyt nivå, ”Aarhus 1900” hadde nettopp lest en artikkel i et skate magasin om den britiske skater med fokus på teknikk. Workshoppen var en kjempesuksess og Sutton Atkins endte med å gjøre den 3 år på rad.

 

I 2002 blev Sutton Atkins tilbudt jobben som landslagstrener for Danmark, planen var at Sooty skulle reise fra England til Danmark 1 helg hver måned for å trene de beste skaterne i Danmark. Dette skulle bli en beslutning som én gang for alle endret hele inline sporten i Danmark.

Inline Danmark elsket denne nye seriøse tilnærming til sporten og Sutton passet perfekt inn, selv om det tok han litt tid å lære uttrykket ”Hygge” og ”Jantelov”. Hans besøk blev hyppigere og hyppigere, alle klubber ønsket workshops med han og planen om å oppholde seg i Danmark 1 helg pr. måned ble til at Sutton Atkins tilbrakte mere tid i Danmark enn hjemme i England, i 2005 flyttet han til Danmark og fikk jobb på ”Gerlev Idretts Høyskole, Slagelse”.

 

Sutton Atkins jobbet som dansk landslagstrener fra 2002 til 2005, det var en hektisk periode husker han ”Vi gjorde lagene (barn/ungdom/senior) større, vi tok nesten med alt som hadde på seg rulleskøyter, vi avholdte treningssamlinger nesten hver måned, resten av tiden brukte jeg i klubbene på å hjelpe klubbtrenerne til å bli de trenere jeg aldri selv hadde da jeg var ung”. Sutton Atkins innførte systematikk i Danmarks Rulleskøyte Union, trenerutdanninger, klubb workshops og han lagde personlige treningsprogrammer og oppfølgning for alle de mange landslagsskatere, inkl. de helt unge. ”Jeg gjorde alt jeg kunne for å gjøre folk raskere og hjelpe dem til den rette innstilling og tankegang, vi drømte om EM medaljer, vi ønsket at Danmark skulle opp og blande seg i toppen av europeisk speedskating” husker han. Målet lyktes langt på vei, Danmark erobret 5 medaljer (Junior/Kadett klassen) og 11 topp 10 plasseringer (senior/junior) i 2 Europa Mesterskaper. Hvis man spørr Sooty hva det største minnet som trener er, er han ikke tvil ”Jeg husker tydelig hver eneste medalje mine løpere fikk og jeg husker hver enkelt løper, fantastiske minner”.

 

Etter at Sutton Atkins sluttet som landstrener har Danmark fortsatt utviklingen og blir den dag idag betraktet som en sterk senior nasjon rett under toppen av de største nasjoner men med et ungdoms arbeide som er helt i toppen. Det er ikke sikkert at det går mange år før målsetningen fra 2002 lykkes.

For Sutton Atkins betyr det tekniske i sporten alt. ”Det er mulig å vinne VM med dårlig teknikk, jeg har vært vitne til det, men så må man ha en helt ekstrem fysisk forutsetning og en god porsjon flaks”, sier han og fortsetter ”Stort sett alle VM gull er vunnet av skatere med sykt bra teknikk og naturligvis power, utholdenhet og styrke”. Han har nesten en forskers tilnærming til det tekniske ”for meg er det som et puslespil, jeg spør hele tiden meg selv hvordan jeg kan få mere fart ut av hvert enkelt skyv, hvordan kan jeg utnytte mine krefter best mulig, for meg er det en lek, noe jeg må bruke kropp og hode for å finne løsning på” sier han, og fortsetter igjen ”det her er interessant, det hjelper ikke bare  å få beskjed på hva som er rett og feil, man må selv skjønne det, man må bruke hodet og følelsene i hele kroppen”, der er ingen tvil om at den høye skater brenner for det tekniske i sporten.

 

Sutton Atkins har også utfordret seg selv i andre ting som trener, han startet sin egen bedrift ”Elite-Coaching” hvor han blandt annet var fysisk trener for det danske vannski hopp-landslaget. Nå driver han ”Sk8Skool” i tillegg til jobben som høyskolelærer på ”Gerlev Idræts Højskole”

“Sk8Skool” er online coaching for alle typer inline skatere, men som Sutton selv sier “det er bare for de som virkelig ønsker å forbedre seg, og er klar til å ofre det som det koster rent fysisk og mentalt, vi har ikke en minimum standard, man trenger ikke å være flink for å få trening i Sk8skool man må bare være klar på å gjøre alt for å bli det”. Han har med ”Sk8skool” laget imponerende resultater med mange forskjellige typer løpere, men ens for alle er at de har forbedret seg markant og mange har oppnådd de høye mål de satte seg. Les mere om ”Sk8skool” her!

 

Som tidligere nevnt har Sutton Atkins levert ekstremt flotte resultater i en høy alder, han forteller selv at hans seier i berlin ½ marathon var spesiell. “Det var i 2005, jeg var 34 år gammel og hadde ikke trent seriøst i perioden 2002-2005 hvor jeg var landslagstrener, jeg var visst jokeren i packet. Jeg fulgte feltet og forsøkte å gjøre meg så usynlig som det er muligt når man er 2m høy, 700m før mål gav jeg alt ut av en sving, siden min USA tid har jeg vært bra i svingene, de to store pro teams så på hverandre, ingen ønsket å jobbe og det gikk taktikk imellom dem, jeg vant med 10m”. Siden 2005 har Sutton brukt mye tid på å trene seriøst, han lever seriøst og sørger for å ta vare på kroppen sin med den riktige type trening, passende mengde søvn, rett mat osv.

 

Suttons mål er hvert år Master EM og Master VM marathon (Master er +30år klassene), egentlig er den store skater ikke så glad i marathons ”Jeg vil mye hellere kjøre point løp og utskillelse, det er mye mer gøy, mere taktisk og stiller større krav til atleten. Marathon er relativt kjedeligt de er simple, derfor er de så populære, alle kan finne ut av å kjøre marathons, men de er vanskelige å vinne alene og jeg er altid oppe mot lag med 5-6 skatere og det er frustrerende å være alene i feltet”.

 

Sutton Atkins har opplevd en periode hvor speedskating har endret seg radikalt, derfor må han være den rette å spørre hvordan sporten i fremtiden ser ut, OL og utstyr ”Jeg tror dessverre ikke inline speedskating blir OL disiplin med én gang, vi har vært for dårlige til å vise den rette side av sporten. De eldre menn i jakkesett i IOC (International Olympic Commitee) ser på rulleskøyter som noe barnslig og noe useriøst, trenden med  Roller Derby har dessverre heller ikke hjulpet på det seriøse inntrykket av sporten, selv elsker jeg Roller Derby, men det er dessverre med på å tilsløre bildet av Inline Speedskating som noe seriøst”. På spørsmålet om fremtidens utstyr sier Sutton Atkins ”Jeg har vært med i en periode hvor alt har endret seg i vill hastighet, det roer seg ned fremover, jeg tror de største endringer i utstyret vil være lettere hjul, vi har nå carbon sko og carbon stål men hjulene er alt for tunge”

 

Det har vært en fantastisk spennende reise tilbake i tiden å lage research til historien om Sutton Atkins, der er ingen tvil om at der er snakk om en stor skater, en stor trener og en stor personlighet som på mange områder har vært med på å endre speedskating både nasjonalt (England/Danmark) og internasjonalt. På det siste spørsmål fra Oslo Speedskaters: ”Er der en mulighet for at du kommer og trener med i Oslo Speedskaters en dag”? Svaret kommer raskt,”I would love to go to Oslo tomorrow!”

bottom of page